Recepten
Hier kun je lekkere Hollandse recepten vinden.
Broeder
Broeder is een Nederlands gerecht en wordt vooral in West-Friesland en in de Zaanstreek gegeten. Hier vindt het ook zijn oorsprong. Broeder wordt hier dan ook wel Jan in de zak genoemd.
ingrediënten:
-
250 gram bloem
-
15 gram gist
-
200 ml. melk
-
75 gram blauwe rozijnen
-
75 gram gele rozijnen
-
1 mespuntje zout
-
1 ei
-
slaolie
-
stroop
(Soms worden ook sukade en oranjesnippers toegevoegd.)
Bereiding:
Zeef de bloem boven een kom en voeg het zout toe. Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op met wat lauwe melk. Giet de gistoplossing bij de bloem en doe het ei erbij. Al roerend de rest van de lauwe melk er bij gieten tot het een mooi glad beslag is. Het beslag 1 uur afgedekt met een vochtige doek op een warme plek laten rijzen. Was de rozijnen en laat ze goed uitlekken. Schep de rozijnen door het beslag. Laat in een braadpan met een middellijn van circa 20 cm. 1 eetlepel slaolie goed warm worden. Doe het beslag in de pan en bak de onderkant van de broeder op hoog vuur snel bruin. Zet het vuur laag en laat de broeder in 1 uur gaar worden. Neem een breinaald en prik daarmee in het gebak om te zien of het gaar is. Neem de broeder uit de pan. Doe nog een eetlepel olie in de pan en bak ten slotte ook de andere kant van de broeder mooi bruin. Verwarm de stroop, naar gewenst met een beetje boter. De broeder dient warm geserveerd te worden met de warme stroop.
In de Zaanstreek werd het broederbeslag in een natte broederzak gedaan, waarna het geheel in een pan water twee uur werd gekookt. De broeder werd met een draadje in plakken gesneden en met een sausje van boter en stroop geserveerd. Broeder kan als hoofdmaaltijd of als dessert gegeten worden.
De broeder kan ook in een zak of in een cakevorm gekookt worden. Deze kan direct gegeten worden met stroop en boter of men kan de broeder laten afkoelen, in plakken snijden en deze plakken opbakken in roomboter en serveren met stroop of stroopsaus.
Hutspot
Ingrediënten:
-
1 kilo kruimige aardappelen
-
1 kilo winterpeen
-
6 uien
-
klont boter
-
scheut melk
-
4 worsten / blinde vinken
-
125 ml crème fraîche
-
snufje nootmuskaat
-
peper / zout
Bereiding:
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Zet ze in ruim water met zout op het vuur. Schil de winterpeen en snijd deze ook in stukken. Voeg toe aan de aardappelen en kook alles gaar.
Bak het vlees aan in een ruime pan. Schil de uien en bak die mee met het vlees.
grediënten:
Als de aardappelen gaar zijn giet je ze af. Doe de uien en het vet van het vlees erbij en voeg ook de crème fraîche toe. Pureer alles. Als het niet dun genoeg is doe je er nog wat melk (of een ei) bij. Maak op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
Hachee
Ingrediënten:
- 750 g runderlappen, in blokjes van 2 x 2 cm
- 2 uien, in ringen
- 4 kruidnagels
- 2 laurierblaadjes
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel appelazijn
- 500 ml runderbouillon
- 2 zoetzure appels (Elstar)
- evt. 2 eetlepels maïzena om het stoofvocht te binden
Bereiding:
Bestrooi het vlees met zout en peper.
Steek de kruidnagels in de laurierblaadjes (dan kun je ze na bereiding gemakkelijk terugvinden) en leg de ui met de laurierblaadjes in de dichte stoomovenschaal.
Verwarm de combi-stoomoven voor op hetelucht 125-130 °C.
Roer de mosterd en azijn door de bouillon en schenk de bouillon over het vlees.
Bereid het vlees ca. 3 uur op de combinatie hetelucht 125-130 °C + stomen. Voeg tussentijds wat vocht toe als het te droog wordt.
Schil 15 minuten voor het einde van de bereidingstijd de appels, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Voeg de appelstukjes aan het vlees toe en bereid de stoofschotel nog 10 minuten op de combinatie hetelucht 125-130 °C + stomen.
Roer eventueel de maïzena - met 2 eetlepels water glad en bind hiermee het stoofvocht. Verwijder de laurierblaadjes en de kruidnagels.
Extra nodig:
- Combi-stoomoven
Zo kan het ook:
In de braadpan: bak de blokjes vlees in de hete boter rondom bruin. Voeg alle overige ingrediënten toe en laat de hachee met de deksel schuin op de pan ca. 2½ uur zachtjes sudderen.
In de traditionele oven: bak het vlees aan, voeg alle overige ingrediënten toe en schep alles in een ovenvaste schaal. Bak de hachee op het rooster 3 uur op hetelucht (125 °C) in de voorverwarmde oven.
Snert (Erwtensoep)
Ingrediënten:
|
|
Bereiding:
zet een grote pan met water op, ongeveer 3 liter en breng dit met het vlees aan de kook.
Intussen de groenten snijden:
Prei in stukjes van 1/2 cm knoldelderij eerst schillen , dan in plakken snijden daarna verdelen in stukjes. Selderie fijn snijden. Alles goed wassen. Als het water met het vlees kookt de spliterwten en de groenten erbij doen en weer aan de kook brengen. Eventueel afschuimen. Zout naar smaak toevoegen of met bouillontabletten op smaak brengen. Dit alles een paar uur laten trekken. Als de soep klaar is het vlees uit de pan halen, kleinsnijden en weer bij de soep doen. Rookworst in plakjes bij de soep doen.
Hete bliksem *serveertip*
Ingrediënten:
- 2,5 kg aardappels
- 1 kg appelen (zuur)
- 750 gram appelen (zoet)
- 4 middelgrote of 2 grote uien (gesnipperd)
- 2 á 3 deciliter water (warm)
- zout (naar smaak)
- 100 gram boter
Bereiding:
Schil de aardappels, snijd ze in blokjes en was ze onder koud water.
Doe de aardappels in een grote pan en zet ze (geheel onder water) even weg.
Schil tevens alle appels en verwijder de klokhuizen.
Snijd ook de appels in blokjes.
Voeg de appels en de uien toe aan de aardappels en kook het geheel in het water (2 á 3 deciliter) water met het zout.
Ca 20 á 30 minuten laten koken.
Dan afgieten (vocht opvangen) en stampen.
De boter aan het kookvocht toevoegen en tevens door de stamp mengen tot het geheel de gewenste smeuïgheid heeft.
Wentelteefjes
Ingrediënten:
- 3 eieren
- 2,5 dl melk
- 6 mespuntjes kaneel of vanillesuiker
- 8 sneetjes oudbakken wit brood
- 80 gr boter
- bruine- of riet-suiker
Bereiding:
Klop het ei los met de suiker, de kaneel en de (eventueel lauwe) melk. Snijd de bovenkant van de sneetjes brood er (eventueel) recht af. Haal de sneetjes brood aan beide kanten door het eimengsel. Leg de sneetjes brood op elkaar en bedruip ze nog een keer. Laat boter lichtbruin worden in een koekenpan. Bak de sneetjes brood om de beurt in nieuwe boter vlug aan beide kanten lichtbruin. Strooi de suiker op de wentelteefjes.